Antreman öncesi, sırası ve sonrası beslenme

Kaan Mert

Üye
Kayıt
30 Nisan 2014
Mesaj
23
Tepki
1
Şehir
İzmir
Bisiklet
Specialized
Merhaba arkadaşlar, forumda bu konu hakkında bir çok konu açılmış fakat bisikleti tur amaçlı ve performans amaçlı kullanan kişilerin yaptığı yorumlar çok farklı. Kimisi diyor ki şeker zararlı , kimisi diyor zararsız vs. Benim ricam , daha çok performans amaçlı kişilerden DOĞRU bilgi almaktır çünkü bende performans amaçlı kullanıyoroum. Tabi ki tur amaçlı kullanıpta bir çok DOĞRU bilgiye sahip insanlardan bilgi almak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Scudo

Turan Babacan

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Aralık 2013
Mesaj
1.331
Tepki
1.341
Yaş
44
Şehir
İzmir
Bisiklet
Bisan
Türkiye de bu konuda çalışma olmadığı için tam anlamıyla doğru bir bilgisi olan kişi çok azdır diye tahmin ediyorum. Doğru bilgiyi de yurtdışında bulunmuş ve orada eğitim almış kişiler ile İzmir de profesyonel boksör olmaya çalışan biri vardı. Bana boksör olduğunu ve profesyonel olarak bu işi yapmaya uğraştığını söylemişti. Koçu ve antrenör vardı. Merak ettim; günde kaç km yi ne kadar zaman da koşuyorsun diye sordum. Koşmak mı ne koşması ring de döbüş ve salonda kas çalışması yaptığını söyledi. Şaşırıp kalmıştım. Futbol da da aynı şekilde bir kaç tur at germe hareketleri, sonra ortaya bir kişi koy başla tek top aynat sonra maç yaptır. Ondan sonra adam maçta koca sahada sol kanattan sağ kanada top çevirmek için 4-5 kişi paslaraşarak topu ulaştır. :D

Kısacası sizin özelliklerinize göre beslenme tavsiyesi verecek gerçek doğru bilgiye ulaşmak biraz zor. O derece kendini yetiştirmiş kişiler bulmanız lazım.

Admin arkadaşlardan biri bu konuda bilgiliydi diye hatırlıyorum. Bir arkadaşa sürüş tekniği ve fiziğine göre bir program ve beslenme vermişti. O admini bulup gerekli bilgileri verirseniz yardımcı olabilir belki. tutupta bana beslenme programı ver deme. Hiç kaale almazlar. Aynı ben tura çıkacam bana rota verirmisiniz denilipte hiç cevap vermeyenler gibi. Bende olsam bende vermem. ^^
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
(link)

Böyle başlıklar sırasınca da patlamış mısır ve frigo tavsiye ederim...
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
kaan bey,

kısa mola ve tempolu sürüşlerde beslenme olayım energeldir,su takviye yaparım,az içerim,yorulma hissedince alırım,
şeker olayı aşırı olması beni eğimlerde kesmiştir bu nedenle 160 km ye eşdeğer etap öncesi yani bi gün öncesinden 5 tabak kıymalı makarnayı yoğurt ile yerim sarmısaklı tabi ,yüzde 70 karbonhidarat alımı yüzde 10 protein ve yüzde 20 yağ, bu sisteme 6 yıldır sadık kaldım, çek-up yaptırdım hiç bi şey bulamadı doktor,evet aşırı şeker kanser hücrelerini tetikler yaşlı olanlar özellikle dikkat edecek.antreman sonrası tabi protein alınır,,,hafta içi protein yüklenirim,,
 

CandanC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2011
Mesaj
1.968
Tepki
1.347
Yaş
46
Şehir
Ankara
Bisiklet
Whistle
toplam 20 km'lik yolun 10. km'sinde mola verip enerji içeçeklerine gömülen gördüm... çok güldüm :)))
türkiye'den japonya'ya taze bademle giden de gördüm ama... gülmek haddimiz diil!!

performans amacından kastınız ne?? diye sormak istiyorum (ama soramıyorum, sorunca kızıyolar çünkü... sormamışım gibi cevaplayın siz : )) )

siz şu an hangi düzeydesiniz?? onu bilirsek daha doğru bilgi veririz o bağlamda...
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

Kaan Mert

Üye
Kayıt
30 Nisan 2014
Mesaj
23
Tepki
1
Şehir
İzmir
Bisiklet
Specialized
Öncelikle herkese göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ederim. 40 km düz + 15 km yokuş olarak bir rotam var , elimden geldiği kadar yüksek kadans ile sürmeye çalışıyorum . Sabah kalktığımda bir filtre kahve , bir tane muz ve evde çikolatalı kek vs. gibi bir şey varsa yiyorum. Çıkarken yanıma bir adet snickers alıyorum. Döndüğüm zamanda üç yumurtalı, hindi fümeli , kaşarlı omlet yapıyorum. Turan bey bahsettiğiniz admini nasıl bulabilirim ? Herkese tekrardan çok teşekkür ederim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

Berk Karaca

Daimi Üye
Kayıt
23 Kasım 2010
Mesaj
362
Tepki
480
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Giant
@Kaan Mert

Benim tavsiyem sabah öğününü biraz zenginleştirmen. Sadece muz ve kek gibi kan şekerini sabah sabah birden zıplatacak gıdalar yerine kompleks karbonhidrat ağırlıklı, uzun süre stabil enerji sağlayan bir kahvaltı etmelisin. Mesela bir kase yulaf ezmesini süt (keçi sütü daha iyi olur - artık marketlerde pastörize olarak rahatça bulunabiliyor) ile karıştırıp muzu da içine doğrarsan, dönünce yediğin omletteki yumurtanın bir tanesini de haşlanmış olarak buraya kaydırırsan, muazzam bir performans kahvaltısı olur. Kahveni yine içebilirsin. Rotadaki 15 km yokuşun mahiyeti nedir, bu mesafede ne kadar yükselti kazanıyorsun, soluklanabildiğin düzlükler veya inişler ne kadar mevcut bilmiyorum ama böyle bir kahvaltı edersen 55 km mesafede Snickers vs. gibi ek şekere ihtiyacın olacağını sanmıyorum. Tabi kan şekerin düşüyorsa veya daha uzun mesafeler süreceksen tüketilebilir. Ayrıca Snickers yerine Energel veya Tadım'ın ürettiği kuruyemişli, kuru meyvalı barlardan da tüketebilirsin. Performans açısından beslenme kadar önemli olan diğer konu sıvı tüketimi. Suluklarında suyun yanında mutlaka maden suyu veya Powerade gibi izotonik sıvılar bulundur. Dönüşteki öğünün bence gayet iyi. Omletin yanında tam buğday veya çavdarlı ekmek tüketmeni, bir de domates, salatalık veya mevsimine göre biraz sebze eklemeni tavsiye ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: M.İhsan

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
ben ne bulursam yiyom. mideyi çok doldurmamak şartıyla. ve bol sıvı tüketiyom.
 

Kaan Mert

Üye
Kayıt
30 Nisan 2014
Mesaj
23
Tepki
1
Şehir
İzmir
Bisiklet
Specialized
Tavsiyenız için teşekkür ederim. Dediğiniz şekilde yulaf ezmesi , süt , muz gayet iyi geldi. Kahvaltıyı çıkmadan bir saat önce yapıyorum. Yine de her ihtimale karşı yanıma bir snickers alıyorum malum havalar sıcak :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Kısa sürüşlerde karbonhidrat ağırlıklı yeterli olur fakat sürüşler uzadıkça hem karbonhidrat hem protein takviyesi de yapmak lazım çünkü belli süre sonra vücut proteinleri de yakmaya başlayacaktır eğer yağ oranı yüksek bir vücuda sahip değilseniz. Öteki önemli nokta ise besinleri doğal mı almalıyız yoksa yapay mı ? Bu da yine günlük sürüşlerde bana göre doğal gıdalar işte muz, patates, yumurta tavuk vs. gibi olmalı eğer sportif yada uzun sürüşler ise enerji jelleri kullanmak normal olabilir.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
bu pazar 140 km var, bu etapta çok teker döndürdüm,bu etap istanbulun sıkı etaplarından evet dudullu-teke arası 58 km non stop çok yaptık,nemi yedim, bi gece öncesinden 5 tabak kıymalı makarna ,yoğurt yanına, tabi ara saat ile yedim,
sabah ise 4 yumurta tam yağlı peynir ile,etabın tamamı 140 km ,burada çalışmanın faydasını 203 km 'lik kartepede gördüm,
6 adet şile eğimleri yüzde 6-7 civarında, esas uzun var ora bayağı sıkı,
evet oruçoğlunda eğim 10 ve uzun sayılır, darlık kavşağına kadar eğimler ve şile -teke köyü ,2 saat 45 dakika bunu 21 eylülde bakalım egale edebilecekmiyim,bu pazar etap çözülecek yeni dostlar ile ,14 eylül ısınma aynı yerde ve 21 eylül dananın kuyruğu kopacak,evet malum bizim zor etap 11 ekim ct günü eski adı ile keltepe,evet bu ct akşamı gene 5 tabak yiyecemde ama 58 km non stop olmayacak ,1 adet energel alacağım yanıma
evet bugün menümde kuzu eti var.
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Kudret Kurtcebe

5 tabak makarna intihar gibi bişey. Hem de yanında kıyma. Etdeki yağ karbonhidrat ile karşılaşınca tam bir zehir haline dönüşüyor. Bol tereyağlı 5-6 yumurta yeseniz yetecektir.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Ali Uzel

o da olabilir ama bi zarar olmadı bünyeme, ama herhangi bi şey olur ise buraya anında yazarım ,6 senedir tık yok bende ,üstüne üstlük doktor az kalsın beni dövüyor idi ,bu yaşta nasıl böyle sağlıklı oluyormuşum,:)yalnız o 58 km 'yi ertesi günü nasıl gittiğimi bi allah bilir bi ben ,zati hepsi eriyip bitiyor,6 eğim biri uzun oruçoğlunun 10 eğimlerinde durmadan gitmek ,finale 5 km kala atağa geçmek valla zevkli iş.
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
Kısa vadede zararı göremezsiniz. Zaten şekerin zararları uzun vadede çıkıyor.
 

Berk Karaca

Daimi Üye
Kayıt
23 Kasım 2010
Mesaj
362
Tepki
480
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Giant
@Ali Uzel

Yağ ve proteinden oluşan bir beslenme ile 150 - 200 km yapılmaz. Yapılsa bile sağlıklı olmaz. Uzun mesafede kan şekeriniz yerlere düşer. Vücudunuz yağ ile birlikte mecburen protein, kas vs. ne bulursa yakmaya başlar. Yağ, glikozun yanında destek yakıttır ve enerjiye dönüştürülmesi yavaştır. Yavaş olmasının sebebi fizik kuralları ile belirlenmiştir ve vücudu bu şekilde beslenmeye alıştırarak veya antrenman yaparak değiştirilemez. % 8 eğimde 185-190 nabızla tırmanırken çok hızlı enerjiye dönüştürebilen yakıta ihtiyacınız vardır ve vücuda glikojen sağlamazsanız en iyi ihtimalle bayılırsınız. Vücut tüm grupları (Karbonhidrat, protein, yağ) yakıt olarak kullanabilir ama yük altında birinci ve en verimli yakıtı glikojendir. Bu inkar edilemez. Ayrıca yağ ve protein içerikli beslenmenin vücutta amonyak yükselmesi gibi zararlı metabolik etkileri de var fakat oralara girersem destan olur bu yazı.

Dünyada, bırakın bisikleti, dayanıklılığa yönelik hiç bir spor dalında tereyağlı yumurta ile idmana çıkılmaz. Öğünlerinde yüksek karbonhidrat içeriği olmayan hiç bir pro takım göremezsiniz. Buna rağmen bu sporları yaparken şeker veya kolesterol hastalığına yakalanan bir vakayı tarih yazmaz. Biraz araştırın. Biz buna kısaca bilim diyoruz.

Dukan, Karatay veya Taş devri diyeti vs. isimleri ile pazarlanan bu karbonhidratsız beslenme şekli, spor yapmayan veya basit egzersizler yapan insanlar için kullanılabilir. Bu diyetin ana amacı hareketsiz bünyelerde şeker bazlı gıdaların tüketimi sonucu insülin direnci oluşmasını veya ilerlemesini önlemektir. Bu bir yöntemdir ama insan metabolizmasının çalışma şekli bu şekilde tasarlanmamıştır. İş yaptırarak, hareket ettirerek, kaslarını ve dolaşım sistemini aktif tutarak ve bunun sonucunda karbonhidrat da dahil olmak üzere tüm besin gruplarından tüketerek çalışma kapasitesi maksimize edilmesi gereken bir makinadır insan vücudu. Onu olması gerektiği gibi kullanırsanız, insülin direnci falan gelişmez, kolesterolünüz yükselmez ve böyle eksik bir beslenme düzenine de ihtiyaç duymazsınız. Kısaca yüksek yoğunluklu ve uzun süreli sporlar, hücrelerin insülin hassasiyetini arttırır ve glikojen ihtiyacını tavan yaptırır. Tabi spor yapıyoruz diye kek börek ne varsa yiyelim demiyoruz ancak ciddi sürüşler öncesi, sırası ve sonrası karbonhidrat elzemdir.

İki gün önce şirketimizden bir arkadaş kan testi yaptırmış. Spor nedir bilmez. Daha 30 yaşındaki adamda kolesterol yüksek çıkmış. Sonuçlarını yanımda şirket doktorumuza gösterdi, ne yiyip yememesi gerektiğini sordu. Doktorun yanıtı netti; "Adam akıllı sporunu yap, ne yersen ye".

Yüksek karbonhidrat tüketiminin zararları uzun vadede çıkar, doğru ama spor yapmayan bünyede çıkar. Kudret bey profilinde gördüğüm kadarı ile 57 yaşında ve buradan takip ettiğim kadarıyla da 10 senenin üzerinde bisiklete biniyor. Uyguladığı beslenme şeklini, doktordan aldığı geri bildirim ile buraya yazmış. Zararının çıkması için daha ne kadar uzun süre geçmesi gerekiyor acaba?

Bisiklet gibi muazzam enerji tüketiminin olduğu ve vücudun sınırlarının aşırı zorlandığı bir spor dalında karbonhidratsız beslenme tavsiye etmeyi bırakmalısınız. Yarın bir gün bu şekilde binmeye çalışan birine bir şey olur, üzülürsünüz.
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Berk Karaca

Yazdıkların baştan sona yanlış. Dayanaksız.