Akvaryumcular Sorunlarım Var. Balıklarım seri biçimde ölüyorlar

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
İyi günler. Kücük bir akvaryumum var. Eylül gibi almıstım ve bu son haftaya kadar hiç balık ölmemişti. Son haftada mermi gibi azalıyorlar. Havalar ısındı acaba ondan mı etkileniyorlar?
bir de hep kaliteli yem alıyordum 3 gün once yemleri bitti cebimde de az para kalmıstı 1 liralıklardan almıstım eve gittim yemledim baktım öldü 1 tanesi hemen yemi imha ettim eski yeme döndüm ama şimdi sürekli ölüyorlar. Neticede biz onlara bakmak için aldık ama ölünce üzülüyor insan.
Ölen balıkların içi kararık oluyor pullarından bile belli oluyor karın kısımlarının kararmışlığı. ölmeden önce yan yüzmeye başlıyorlar ölünce ters geliyorlar. nedir bunun çözümü? resim ekleyeyim bir tane de akvaryumdan.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/942812_10200319765890528_412176671_n.jpg

aylık su değişimi ve temizlik yapıyorum komple. temizlikte kimyasal madde kullanmıyorum su ve el yardımıyla temizleyip koyuyorum. dediğim gibi eylülden beri kayıp vermemiştik ama son bir haftada populasyonun yarısı yok oldu.

Teşekkürler
 
Scudo

Cömert

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Şubat 2012
Mesaj
634
Tepki
2.617
Şehir
İstanbul
Gece ve gündüz arasında sıcaklık farkı bu mevsimde çok. ısıtıcı olmayınca bu fark canlılara bariz etki eder.Ancak japoın balıkları ani değişim olmadığı takdirde bu ısı değişimine dayanabilirler.

Aklıma 2 sebep geldi.

İlki : Yem. Açık yem almaktan şiddetle kaçının. Hava sızdırmaz bir yem paketini açınca yem üzerindeki kimyasallar havadaki oksijen ile tepkimeye girmeye başlarlar. 6 ay gibi bir süre sonra yem besleyici özelliğini kaybettiği gibi suyu çok fazla kirletmeye başlar.Bu yüzden açık yem almayın.

İkinci aklıma gelen ve asıl ölümlere sebep olamnetmen ise dropsy hastalığı. dışkı , yem artığı gibi etmenlerden sudaki amonyağın yükselmesi ile olur. 1 hafta boyunca gün aşırı %30 kadar aybnı sıcaklıkta su ile değişim yapın. Bu süre zarfında yem atmayın. Merak etmeyin ölmezler.

Ayrıca şimdiye kadar verdiğiniz yem dozajını bundan sonra yarıya düşürün. Fazla yem atarsanız balık doyunca fazla yem çürümeye başlar. Tam doyacağı oranda atarsanız , akvaryum içinde saçılsa bile balık bu yemi arar bulur.

Kesinlikle suyu tamamen değiştirmeyin ve kesinlikle filitre süngerini akvaryumdan aldığınız sudan başka su ile temizlemeyin.2 veya 3. su değişiminde kendilerine gelmeye başlarlar.
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
1hafta boyunca yem atmayacagim ve su degisimine baslayacagim. marketten hazır su alip evde dinlendirme işlemi yapip oyle koyuyorum. hazır su sorun cikarmiyordur degil mi?
yem olarak ne önerirsiniz? bu balıklar hic buyumuyor nasil buyuyecek 5 aylik oldular hala ufak ufak dolasiyorlar.

cok tesekkurler
 
Kayıt
22 Nisan 2012
Mesaj
42
Tepki
7
Şehir
İstanbul / Ataşehir
İsim
UTKU
Başlangıç
2004—05
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Cömert abi hemen her şeyi söylemiş ama bende üzerinden geçmek isterim. Mutlaka kendine bir ısıtıcı edin onun dışında amonyak yükselmiş olabilir bunun nedeni de dışkı ve yenmeyen yemler olur. Filtrene en kısa zamanda bakım yapmaya çalış ve eksilen suyu eklerken dinlendirilmiş (en az 1 gün) kloru uçmuş su koymaya çalış. :) Bir amatör akvarist olarak bunları söyleyebilirim. Bol yavrular dilerim :)
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
filtre mefta gibi bazen calisiyo bazen duruyor. isitici ve filtre alacağım. suyunu degistirdim komple yarindan itibaren yuzde 30 uygulayacagim.
yavru vermiyorlar hic olmadi :)
 

Cömert

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Şubat 2012
Mesaj
634
Tepki
2.617
Şehir
İstanbul
Market ve damacana suları insanlara içim kolaylığı yumuşak gelmesi için defalqarca filitrelenir.Bu yüzden su bazik hale gelir. Asla ama asla komple suyu değiştirmeyin asla ama asla bu tür hazır su kullanmayın. 2 gün dinlendirilerek kloru giderilmiş su sizin için en idealidir.

2. su değişimden az miktarda yem verebilirsiniz.Yemlemeyi kesmenizdemki amaç mevcut amonyaklı ortama extradan amonyak kaynağı eklemeniz için ama dediğim gibi çok az miktarda yem iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Akvaryumunuzdaki Japon balıklarının yumurta dökecek damızlık hale gelebilmesi için en az eliniz büyüklüğünde olması , bu kadar büyeyebilmeleri içinde akvaryumunuzun en az 300 litre civarı olması gerekir.Olayları kendi akışına bırakırsanız bile yavru alamazsınız yumurtalarını yiyeceklerdir. You tube dan bu tür balıkların sağma görüntülerini izleyin . Bu türler ne yazkı ki böyle üretiliyor ve üretimi oldukça uzmanlık istiyor. Anlayacağınız amatör besicinin altından kalkamayacağı kadar çok bilgi ve deneyim gerekiyor.

Akvaryumunuz küçük olduğu içinde büyüme hızı yavaş. Filitreniz bir çalışıp bir çalışmıyorsa anaerobik bakteri kültürünüz devamlı çöküyor demektir. ( akvaryum suyunun yosun gibi kokmasından bunu anlayabilirsiniz ) ev ortamında japon balıklarının pek ısıtıcıya gereksinimi yoksada iyi bir filitreye mutlaka ihtiyacınız var.ayrıca hava vermenizde balıkların tüm alvaryumu kullanabilmesi için menfaatinize olacaktır. Bu olmazsa günün büyük bölümünü hava bakımından daha zengin olan yüzeyde dolanarak geçirirler. Fazla debisi olmayan şelale tarzı bir filitre pekala işinizi görür.
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
cok tesekkurler. buyuk akvaryum yapacaktik ama surekli sehir disina tatile vs. gittiğimiz icin yapmadik huzur verdigi icin boyle ufak yaptık. balik dogurma isi zor zaten dogurmalarini beklemiyoruz. kucuk bir filtre alayim ama suyun icine üfleyerek dongu yapanlar alanı kısıtlayıcı. balik o sirkülasyonu sevmiyor dediğiniz gibi selale tarzi aparatli alacagim. Teşekkürler her sey icin
 

meseduzu

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Ağustos 2012
Mesaj
639
Tepki
342
Şehir
istanbul
Bisiklet
b'Twin
birde balıkların ölünce suyun dibindemi kalıyor yoksa suda oraya buraya ölüsü dolaşıyormu eğer dibe çküyor dersen kabızlıkdanda ölmüş olabilir o yem onlara dokunmuşdur yada çok yem veriyorsundur. geçmiş olsun dileklerimle
 

kefallica

Daimi Üye
Kayıt
22 Ağustos 2007
Mesaj
396
Tepki
61
Şehir
Esenler/İstanbul
Dostum bu balıklar esasında çok dayanıklı balıklar. Benim aklıma ayda bir yaptığın su değişimi geldi. Eğer komple değiştiriyorsan suyu özellikle, bu çok sakıncalı.
1 ay boyunca balıkların içinde bulundukları su, tepeden tırnağa değişiyor bir düşün. Biz bile farklı bir ortama girince etkilenebiliyoruz havadaki ani değişimden.
Ben akvaryumcu zamanlarımda su değişimini haftada 1, suyun 1/4 yada 1/3 ü kadarını hortumla çekip, dinlenmiş su takviye ediyordum. Yani sularını tamamen değil, yavaş yavaş tazeliyordum düzenli periyodik aralıklarla. Bu düzeni japonlarda da, lepisteslerde de, chiclidlerde de korudum ve su değişimlerinden sonra hiç kayıp vermedim.
Aklında bulunsun ;)
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
Hepinize Teşekkürler. eylulden beri boyle su değiştiriyordum heralde yem yuzunden oldu. bugun dediginuz geldi gibi yuzde 30luk değişimi yaptim diyete de baslattim hadi hayırlısı
 

k.kartal

Üye
Kayıt
15 Mart 2013
Mesaj
68
Tepki
25
Şehir
Aydın
Bisiklet
Kron
Ayda bir su değişiminden ziyade filtre temizliği yapın ve sadece akvaryumdan buharlaşan suyu belli aralıklarla tamamlayın.Su değişimini yılda 2 kere tek seferde maksimum %30 oranında yapın.
Ama bence en önemlisi balık türünüzü değiştirin.Japon balıkları sanılanın aksine küçük akvaryumlarda beslemek için uygun değildir.Daha büyük tanklara ihtiyaç duyarlar.
Size tavsiyem bakımı kolay, akvaryum boyutunuza uygun ve çeşitli renk varyeteleri ile görsel zevk sunan canlı doğuran grubudur.Yavru alımı da kolaydır.Araştırmanızı öneririm.
Özellikle bitkili bir canlı doğuran akvaryumu her seviyeden akvaristin vaz geçemediği tanklardandır.İlk olaratak bakımı kolay bitkiler ile low tech bir tank kurarak başlarsınız baktınız bu iş hoşunuza gidiyor o zaman high tech bir tanka geçiş yaparsınız.
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
su aylik yosun tutuyor. camları yesil oluyor. ayrica canli doguran dediginiz tür nedir? örnek verir misiniz? ayrica boyle ufak bir akvaryun icin filtre onerilerrniz var mi ? fiyat önemli degil baliklarim sağlıklı olsun yeter
 

k.kartal

Üye
Kayıt
15 Mart 2013
Mesaj
68
Tepki
25
Şehir
Aydın
Bisiklet
Kron
Molly plati ve lepistes türlerini araştırın.Bunlardan 2sini 1erkek 3-4dişi kombinasyonu ile besleyebilirsiniz.
Filtre olarak o boyutta bir akvaryuma iç filtre yeterlidir.Süngerini ayda bir çıkarıp sıkmadan üzerindeki kaba pisliği temizleyin sadece.
Camlarda yosun oluşumun başlıca 2 sebebi var 1 doğrudan güneş ışığı 2 aşırı yemleme.Öncelikle akvaryumu doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyun.Yosun oluşumunda azalma yoksa sorun hala devam ediyorsa yemlemiyi azaltın.
Yosun oluşumu bir kere başladıktan sonra tamemen yok etmek biraz uğraş gerektirir.Bu yüzden tür değişikliğine gitmeyi düşünürseniz akvaryumu baştan aşağı boşaltıp iyice temizledikten sonra tekrar kurun.Ayrıca akvaryuma nerite salyangozu da ekleyebilirsiniz.Yosun savaşçılarının başında gelir kendisi:)
 
  • Beğen
Tepkiler: kefallica

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
Teşekkürler. dediklerinizi uyguladım uyguluyorum. bugun 2 kayip daha verdim.
 

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2010
Mesaj
845
Tepki
255
Şehir
Fethiye
Bisiklet
Geotech
Arkadaşlar 5-6 balığım vardı, 1 tanesi delirmiş gibi diğerlerini yiyor. Ölüp duruyorlardı ölenlere baktım kafa kuyruk eksik. dişleri mi var anlamadım. Gözleri de delirmiş gibi. şimdi 1e1 atıyorlar diğerkiyle ama diğerki ölmek üzere.
 

Sehzade43

Daimi Üye
Kayıt
31 Temmuz 2013
Mesaj
327
Tepki
147
Şehir
Kütahya
Bisiklet
Salcano
@Alperen ERTEN

Balıkları alırken bir birinle uyumlu olan türleri alınız. Evet balıklar bir birini yerler. Doğum yapam balık veya hasta,yaralı balık varsa onu parçalarlar. Buyrun bu sitede yardımcı olacaktır. (link) Akvaryumda balık besleme konularına ihtiyacın olursa bu videolar işi görür (link)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
öncelikle akvaryumunuz kaç litre,büyüklüğüne göre 2 haftada bir dip temizliği yapmalısınızı balıklarınız tuvaletini yaptığında toksit oluşur ve bunu dip çekimi yaparak en aza indirmelisiniz aynı zamanda su düzenleyici kullanmanızı tavsiye ederim
 

enzo

Forum Psikopatı
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
638
Tepki
1.183
Yaş
34
Şehir
İstanbul
İsim
Enes Ç.
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Akvaryumun kaç litre? 40 lt'nin altında canlı bakılmaz... Bir de hazır market suyu alıyorum demişsin, market suyunu dinlendirmene gerek yok, çeşme suyun dinlendirilmesinin nedeni de içindeki klorun uçması içindir ;)