2012 Londra Olimpiyatları

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@Cem Unden

Cem bu konuyu bir ara konuşalım derim benimde yol bisikletine geçtiğimden beri dikkatimi çeken bir durum.Pro turların hepsinde sele borusu boylarına dikkat edildiği zaman sanki sporcular boylarına göre ufak kadro tercih ediyorlar gibi geliyor bana sende şimdi yazınca irdelemek istedim .187 boy ile ilk yol bisikletim 52 cm idi :) çok sorulmasına rağmen bel ve sırt ağrısı çekmedim gerçi mtb den yeni geçtiğim için genelde dik kullanıyordum belki de o yüzden bu sıkıntıları yaşamadım ama 1 seneyi geçkindir 56 cm lik kadro kullanıyorum bakarsak o da bana ufak gibi ama ben çok memnunum .Hiç 60 cm lik kadro denemedim belki çok daha memnun kalacağım ama bu pro sporcuların vardır bir bildiği diye düşünüyorum büyük bölümü ufak kadro kullanıyor ona bende eminim.

İhtiyar abimizden kesin mantıklı bir cevap gelir içimi rahatlatır.Hem başka bir konuda benim kadro boyumu sormuştu karambolde silinen mesajların arasında kaldı o konuyu da açmış oluruz.
 
Scudo

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@ferhat köse
Gerci bu konu icin baska bir topik acmak lazim ama kisaca fikrimi yazayim. Su linkte (almanca)(link) "kadro boyu nasil hesaplaniyor" cok güzel aciklanmis. 1. tablo hardtail, 2. tablo full suspension, 3. tablo yol bisikleti(yaris), 4. tablo tur bisikleti.....
Buna benzer tablolari herkes biliyordur. Pek cok sitede de bu konuda yeterli bilgi vardir. Belirleyici olan, bacaklarin uzunlugu, vücudun üst kesiminin uzunlugu, ..... gibi degerlerdir. Bisikletlerin üzerine takili techizatta ne kadar agirlik azaltici tedbirler alinsa dahi, 1.95 boyundaki bir bisikletciye secilen kadro, 1.65 lik kisinin kadrosundan agir olmak zorundadir. Kullanilan malzeme daha fazladir. Kadronun ebatlari büyüyünce, rijiditeyi saglamak icin, hele karbon bir kadro ise, hazne civarina, direksiyon bölümüne, yani dönme ve kivrilma kuvvetlerinin etkiledigi bölgeler bir kac kat daha fazla karbon doku kullanmak gerekir. Care olarak, yokuslarda,( yavas gidilen ve aerodinaminin cok önem tasimadigi yerlerde) bir boy kücük kadro kullanilir. Yani bir uzlasma söz konusu olur.
Bu arada baska bir konuya da deginmis oldum. Prolarin kadrolarinin piyasa da kullanilanlardan daha hafif oldugu, her zaman bir gercek degildir. Ben Petacchi! nin 2010 yilinda kullandigi kadronun aynisini kullaniyorum, ama benimki daha hafif. Onunkinin, yukarida bahsettigim nahiyelerinde daha fazla karbon tabaka var.
 

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@Cem Unden

Önce su linke bir göz atin. (link)
Bizi ilgilendiren kismi en üstteki hesaplama.
Ihre Körpergröße in cm .... Rennrad ... Mountain-Bike ... Trekking-Rad ... Slooping- Geometrie
(Boyunuz cm. olarak) ..... (Yol bisikleti)

Boyunuzu [177]olarak kücük kareye yazin, Rennrad yazan yeri isaretleyin ve altta Rahmenhöhe ermitteln yazili yere tiklayin.
Bunlari degistirmeden Slooping-Geometrie yi de isaretleyip tekrar tiklayin!
Gördügünüz gibi, birbirinden farkli kadro boylari hesap edildi!:D Son yillarda gelisen bu geometrie farki dolayisiyla kadrolarin nominal ölcüleri degismis gibi görünüyor. Bu olayi zaten dag bisikletlerinden biliyoruz. Klasik yol bisikleti kadro boyu tanimi, üst borunun yere paralel oldugu durumlar icin gecerlidir.
 

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Aynen söylediğinizi yaptım.Boyum 1.84.Şöyle yazıyor "Ihre Rahmenhöhe liegt zwischen 58 und 61 cm." Şimdi klasik hesaplamalara göre 56 kadro bana uygun olduğu halde,ben 54 kadroda oldukça rahat ettim,56 kadro ise üst sınır gibi oldu.Şimdi burafaki hesaplama sadece boya göre yapılmış.Yani iç bacak boyu bilgisini içermiyor.Malum biz,antropolojik olarak görece daha kısa bacaklıyız.Aynı boyda olup,bacak boyları hayli uzun ırklar var.Afrika,Afro-Amerikan gibi.

Kitap 56 dese de benim 54 te rahat etmemin sebeplerinden biri de bu gövde bacak oranı.Sanırım en ideal kadro boyu hesabı,iç bacak,bacak,gövde ve kol uzunluklarına göre belirlenen bir hesaplama olur.Elbette günümüzde pro bisikletçi değilseniz böyle bir bisiklete binme şansınız yok.

Hani bilinen bir eski usuldür."Ayaklarınız yere basarken kadro üst borusu ile kasık arasında dört parmak kalmalıdır" der;kısmen doğrudur da.Yukarıda belirttiğim gibi ayak gövde orantısı eşit olmayan ırklarda,ideal kadro boyu hesaplamak çok ta kolay değil.İşte böyle boyum 184 ve hesap 58-61 çıksa da,o bisiklet kadroları benim gibi bir çok kişiye büyük gelir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@Derya Keçeci

Yazdığınız tamamen doğru. Ben sadece slooping kadroların klasik kadrolara kıyasla neden küçük ülçüde göründüklerini izah etmek için en birinci hesaplama kademesine işaret ettim. Ayrıca resimdeki bisikletçinin(şampiyon) sadece boyu söz konusu idi ve bisikletin kadrosu "slooping".
Aynı linkte( 2. hesaplama) bacak boyuna bağlı olarak hesabın daha doğru olacağını izah ediyor.......
Ama orada da klassik ve slooping için ayrı ayrı hesap yaparsanız aradaki farkı görürüsünüz. Orada yazan Schrittlänge Bacak arasından yere kadar olan mesafe= bacak boyu. Hesabı bir de bu şekilde deneyin ve kendi yazdığınızın doğruluğu tasdik edin.

Bir önceki mesajımda, zaten herkesin bildiği gibi, bu ayarın değişik vücut ölçülerine bağlı olması gerektiğini tekrarlamıştım.
Benim kanaatimce de ,siz de yazmışsınız zaten, çok ağır sportif sonuçlara yönelik olarak yapılmıyorsa, herkesin kendi en rahat ettiği şekil, kadro boyu, ayarı, doğrudur.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
Çoğumuzun yaptığı klasik hata . Markaya göre bisiklet değil geometriye göre bisiklet almalıyız . Markalar arasında geometriler kimi zaman çok farklı . Aynı boy ve bacak boyunda 2 kişiye farklı geometriler uygun olabiliyor . Kol boyu , torso farklı olabiliyor.

Diğer dış etmenlerde kadro seçiminde etkili . Örneğin bisiklet üzerinde zorlanmamızdan dolayı dişlerimizi çok sıkmamız , çene ve boyun ağrısı yapar . Bu da sanki bize , kadro boyu yanlış ; ondan dolayı boynum ağrıyor düşüncesine sebep olabilir . Fitness , core training yapmadığımız için sırt kasları ve diğer kaslar yeterince kuvvetli olmaz . Böylece vücutta ağrı daha fazla olur. Vs. vs.

Tabii ülkemizde her markanın olmaması , bütçelerin uygunsuzluğu , bisiklet firmalarının yeterli stokta çalışmaması , hala bisiklet mağazalarının servis , hizmet , bilgi seviyesinde Avrupa'nın yanına bile yaklaşamaması , deneme sürüşlerinin olmaması vs. vs. gibi sebeplerde bu hataya çanak tutuyor . :confused:

Aslında tek başına bir bilim olan bisiklet geometrisi çoğumuzun çok uzak olduğu bir konu :eek:
 

Raven_35

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2006
Mesaj
2.340
Tepki
1.898
Bayanlar takım zamana karşı var(Pist).Çin önde götürürken sorun yaşadı geriye düştüler.Belarus şu anda Olimpiyat rekoruyla birinci sırada.

Hollanda Olimpiyat rekorunu iyileştirerek birinci sıraya yerleşti.
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Teşekkürler Cem,güzel bir noktaya parmak bastın.Şimdi işin boyutunu biraz değiştirelim.Konumuz bisiklet;alt başlık genetik yatkınlık.Açıyorum:

Bilindiği ya da bilinmediği şekilde bendeniz,öğretmen olarak yurdun çeşitli yerlerinde bulunup,sayıları belki de on bini geçen 12-17 yaş arası çocuk ve gençlerle yoğruldum.Her ne kadar ana branşım olmasa da,pek çok kez spora yatkınlığım ve aktif spor hayatım sebebi ile "Beden eğitimi" dedrslerine girdim.Genetik yatkınlık o kadar önemlidir ki,inanılması zor sonuçları vardır.

Çok ilgili Anne babalar çocuklarını spora götürür;efendim gitar alır kursa yazdırır;bitmez,haftasonu ingilizce,sonra dersane,evde özel ders.......
Halen basketbol camiasında aktif olarak görev yapan bir dostum benimle şunu paylaşmıştı.

"çocukların boyu uzun olsun diye basketbola yollarlar ancak,çocuklar basketbol oynadıkları için boyları uzun olmaz,boyları uzun olduğu için basketbol oynarlar.Bu popülasyon içinde,koordinasyon ve sezgisel özellikleriyle birlikte farklı tipte oyuncular ortaya çıkabilir.Bunlar çok uzun olmasa da en azından "Oyun kurucu olarak,devler arenasında yer alırlar.Şimdilerde koçluk yapan tyrone bogues (1.60) boyunda küçük bir devdi.

Peki Etiopya,Namibya,Eritre,Kenya sizlere ne hatırlatıyor?Ya da bu ülkelerden her jenerasyonda onlarca uzun mesafe koşucusu çıkması,tamamen bu ülkelerdeki sportif yatırımların bir sonucu mu?İşte genetik yatkınlık böyle bir şey.Ana Baban elinden tutar ve spora,müzik kursuna götürür.Oysa yapabileceklerin "Genetik yatkınlık" ile sınırlıdır.Sen kendini paralasan,Ahmet Kanneciden gitar dersi alarak gitarcı olamazsın.

Şimdi İhtiyar ve sevgili cem kadro geometrileriyle ilgili güzel örnekler vermiş.Doğru.Ya bizim geometri? Anamız balkanlardan,Babamız kafkaslardan.Tüm dünya adeta Anadolu çoğrafyasından bir geçmiş.Her ırk,her tür bilmem kaç kere dönmüş bu genetik havuzda.Bunun sonucunda ortaya çıkan durum şu.Türk ırkı,ya da Anadolu coğrafyasındaki insanların ortalaması,ortanın biraz üstü boy(Ortalama) Vücut uzun,bacak ve kollar görece kısa.

Kürekçi bir arkadaşım vardı.Ayaktayken ben ondan 3 cm uzundum.Oturduğumuzda ise o benden bir karış yukarıda.Şimdi gel de bu adama bir bisiklet boyu bul.Üst XL alt M:)
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.Bir şu Wiggins'e,Cancellara'ya Froome'a bakın bir de bizim yarışı tamamlayamayan çocuklara.Yapmayın yav,kadınların bile dereceleri ortadayken,bu yüzyılda olmaz.Gelecek yüzyılda zaten spor falan yok! "Zamanla" hangi zamanla? Dünya zamanı mı "Pluton" zamanı mı?

Serbest ve grekoromen güreş,halter ve cirit'te yetiştirmek için adamlar fellik fellik üstü "XL" altı" M" çocuk ararken,biz hala olimpiyatlarda "Allah rızası için bir madalya" diyoruz.Promosyonun kralı var.Bayılırız böyle pohpohlamalara.
Filenin sultanları
Potanın perileri
Sahanın cinleri
havuzun yunusları
hepsini topla kocaman bir "0"
Hele o atletizm branşlarında olimpiyat baraş derecelerini,ülkemizdeki seçmelerde nasıl yaptıklarını hiç yazmayayım.Basından takip edenler hatırlar.Doping kontrol ekibi,bir atleti yarış sonrası almak istiyor,oradaki bir tonton antrenör(!) nasıl horozlanıyor?Baba, Vermiyorum diyor.Yiyorsa gel al.Sesini çıkartabilen var mı?Alabiliyorlar mı bir parça idrar?alamıyorlar.Bunu papua yeni ginede biri yapsa ,adamın bir yerinden kan alırlar kan.

Sırf idda oynadık ve adam penaltıyı kaçırdığı için ana avrat çoluk çocuk demeden küfürü basan,sporun s'sinden anlamayan bir topluluğuz biz.Ha,ben bu topluluktan şikayetçi miyim?asla! Hastasıyım ve bayılırım insanıma.Aşığım bu memlekete.Sadece süper bir tur bisikletçimiz,dünya şampiyonu bir yüzücümüz,rekortmen bir kayakçımız,kürekçimiz b..püsürcümüz olacak diye bekleyip durmam:)
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Derya Keçeci Siz daha iyi bilirsiniz ama ben bu genetik yatkınlık olayının %5'ten fazla fark yaratacağını sanmıyorum . Hoş %5'de bayağı fark yapar .

Örneğin komünizm zamanında Sovyetler Birliği'nde tenis yoktu . Bugün Ruslar , Beyaz Ruslar , Sırplar teniste en tepede . Adamlar antreman yapmayı biliyorlar . Yalnızca sporcu değil , Matveyew gibi büyük spor uzmanları yetiştirmeyi de biliyorlar. Bizde spor bir kesimin elinde , babadan oğula geçe geçe gidiyor işte . Gittiği yerde belli. Hemşerilik ayağı had safhada . Örneğin Bisiklette Konyalı veya Antalyalı değilsen hiç şansın yok , ne yapsan boş

@Derya Keçeci
Bir kere bir Kenyalıyla denk gelmiştim , metroda . Bizim İzmir'de Gediz Üniversitesi var . Bayağı Afrikalı öğrenci var burada , Karşıyaka'da . Neyse metroda başladık , muhabbete . Sağımda Tanzanyalı , solumda Malili kız , yanımda Kenyalı . "Ya arkadaşım " dedim " Sizin Kenya'da neden bu kadar iyi atletler var" dedim . " Meğerse bu atletler , Kenya'nın genelinde değil , yalnızca yüksek bir bölgesinde yetişirlermiş " . Yani "Altitude training " dedikleri "Yükseklik antremanı" oldukça önemli bir husus .

Bizde de Ağrı , Erzurum gibi bölgelerde mukavemet kayağı , uzun mesafe atletizm , bisiklet gibi dallarda sporcu yetiştirilebilir . Tabii kimin umrunda . Nasılsa 180'i bulduk , olimpiyatlarda herşey tamam :)

@Derya Keçeci

Derya hocam , bir de Halterin Bacıları var . Hani şu sıfır çekenler . Antremanda bile daha fazla kaldırıyoruz diyorlar ama geçen gün bir halterci ağzından kaçırdı . "Herkes antremanda fazla kaldırıyor zaten , bizlerde , onlarda ama buranın havası başka " dedi . Yani sonuç olarak Mental Antreman , en az genetik kadar önemli . Ver gazı ; vatan , millet , Sakarya değil tabii .
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@Cem Unden
%5 in çok büyük birk fark olduğunu burada görebiliriz.
Fransa Turu 2012 sonuçları: 1. B. Wiggins 87h 34' 47''
................................
153. J. Engoulvent 91h 32' 23''
Aradaki zaman farkı % 4 ün biraz üzerinde. Birisi birinci, diğeri sonuncu. % 5 farkı olanlar zaten yarışı bitiremeyenler herhalde!:):)
Gerçekte farkın %5 filan olması önemli değil, fark olması. 100 adımda 1 adım fazla atan koşucu, adımlara 2 metre desek, her 200 metrede 2 metre, 3000 metre koşuda 30 metre fark atar, .... gibi kaba hesaplar yapılabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@Sertaç EKİCİ
Yani baskalari rekor kirsin! :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Cem Unden

Uzun yanıt için kusura bakmayın.Bazı konuları kısaltmak zor.

Genetik yatkınlığı çok hafife almışsın sevgili Cem.Bu faktör gerçekten % 5 olsaydı,modern spor tarihi boyunca 100-200-400 ile 3000-5000-10000-Maratonun yanı sıra, sayısız branş ve sayıdaki Afrika-ve Afro amerikan sporcunun yerine, beyazları konuşuyor olurduk.% 5 lik kontenjana ise bir kaç tane siyah girerdi.Ever 1940-ve ellilerde böyleydi.Son 30 yıldır bu zincir beyazların leyhine nadiren kırıldı.Sprinterlerin tipleri ise adeta şablon oldu.İçinizde beyaz bir sprinter hatırlayan var mı,ya da 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan kaç tane beyaz,kaç tane siyah atlet var?Bu etki nasıl % 4 olabilir.Bu sadece bizim için değil,tüm dünya için geçerli.Bu alanlarda beyazlar ancak bin yılda bir varolabilir.Sebep,biz çok mu zayıfız,hayır.Tamamen genetik.Çalışmayla olur,deniliyorsa,100 yıldır çalışıyorlar olmuyor;olmadı;olmayacak.
Amerika olimpiyat kafilesinde,alınan madalyaların kaçı Afrika-Afro-amerikan,kaçı red neck:)
Şimdi bu SSCB olayı değişiktir iyi bilirim.Doğru, eskiden tenis Sovyetler için önemli değildi zira tenis o zamanlar Amerikalı,İspanyol,Almanlar için de öyleydi.Tenis İngiliz soylularının,hafta sonları şehir klüplerinde dostlarıyla oynadıkları bir seçkin oyunuydu.Sovyetlerin tenis sporuna bakışı komünizm'in yıkılmasından sonra gelişip bu güne geldi.

Eskiden “Komünistler Moskovaya” diye bağırılıyordu.Biz çok şükür hiç moskovaya gitmedik ancak,bizi moskovaya yollamaya çalışanlar ileriki zamanlarda sık sık moskovaya gittiler;sebepleri ise malumunuz.
Bizim ülkemizde ise tenis Hülya Avşar’dan,yüzme ise devletin parasıyla yıllarca Amerikada keyif sürüp,sonuçları malum Derya Büyükuncu dan sorulur.
Maçları çok severiz.Hele hele kadın voleybol ve basketbol maçlarının özel(!) seyircileri vardır.
"La gız voleybol maçına gidek" diyen apaçilerin ülkesinde;
Genç ve ümit seviyesindeki maçlarda bile,sahayı savaş alanına çevirenlerip,çocuk yaştaki sporcuları döven primatların ülkesinde;
Korcan'ların,Karan'ların,yakıp yıkanların ülkesinde;
Aklına esenin ihtilal yapıp,ilk iş olarak sportif dernekleri kapatarak,insanlık tarihi kadar eski, spor'u yasaklayanların ülkesinde;
Yolda,başta bizlere olmak üzere,yolu hasbel kader topraklarımızdan geçen insanları dağa kaldırıp önce tecavüz edip,sonra öldürenlerin ülkesinde;spordan bahsedilemez.

Bir zamanlar bir halter antrenörü vardı.87-88 tam hatırlamıyorum.Bulgaristandan gelmiş.Nerede çalışıyordu biliyor musunuz? Benim müzisyen olarak çalıştığım klübün tuvaletinde.Üç çocuğu vardı;ikisi doktor biri de eczacı oldu.Kendisi de akademi mezunu sporcuydu ve halter daha patlama yapmamıştı."Abime deyiverem" diye başlayan hoş bir sohbeti vardı."Bizim çuçuklar urda anca halterci olur.Altercide üst uzun olur a bule (Kendisini gösterirdi) a,bir de ,deli grekoromenci ulur.ayaklar kısa ya..7-8 yaşlarında alırlar bunların içinden" Komünüzm yıllarıydı.Dikkat cem,SSCB,o birliği oluşturan devletlerden karma sporcu almazdı.Özbekler ve azeriler, bugün olduğu gibi o gün de boks yaparlardı.Litvanya'ya gideniniz oldu mu? Ya da slovenya 'ya? Olmaz böyle bir olay.Sokaklarda dolaşırken aşağılık kompleksi geliyor insana.Neredeyse boy ortalaması 1.90.

E,şimdi böyle bir havuzdan oyuncu çıkma yüzdesiyle bizimki bir mi? Geçen yıl federasyondan çocuklar geldi.Ulusal düzeyde sporcu havuzu için.1000 kişilik okuldan 2 kişi çıkmadı.Çıkanlar da,hatasız dört işlem yapabilecek durumda değil.

Oysa sallasan futbolcuya çarpıyorsun.Futbol.Pisliğin imparatorluğu.Franko yıllarca futbolla diktatörlüğünü sürdürmüştü.Neydi Franko'nun 3 F'si
1)Flamenco (Dans ve müzik)
2)Fiesta (Çılgınca eğlence,seks ve dahası)
3)Futbol

Bu üçü varsa ,diyordu franko,değil İspanyayı,Dünyayı idare ederim.

Hadi pisliğini ayıklasınlar şimdi o futbol'un.Peki ya kayak? Yüzme,tenis,jimnastik...

Genetik yatkınlık için % 5 demişsin sevgili dostum;sen ona % 55 de.Bir okuldan 1000 kişi ortalama 4 sporcu çıkmıyor;o da Ankaranın göbeğinde.İki yıldır takım çıkartamıyoruz (Yüzlerce okul gibi) Ücretsiz gitar kursu açıyorum,ücretsiz,5 kişi bulamıyoruz.İş işten geçti."Ha" desek 40 yıl ister.40 yıl sonra kim öle,kim kala (Bana kalırsa spor falan da olmaz/kalmaz.

Geçen yıl yazmıştım.Söke'den dönüyordum,en son çıkışta % 7-8 400 mt kalmış.Sağ tarafım 50 m uçurum.otomobil arkamdan sessizce dibime gelmiş,farkedemedim.Sağ pencereden tam enseme "Hiaayyyyt" diye bağırdı;ben diyeyim makak,siz deyin primat.

Şimdi Sökede bir biasiklet takımı olsa,akşam saatleri olsa,bir kadın sporcu,ya da bir genç olsa;uçsa o uçurumdan,günlerce bir alay insan bulamaz.Konuşturmayın beniii.oturalım,naif ve kısmen de entellektüel bir çizgide Wiggins'i,Cancellara'yı,Contador'u vino'yu konuşalım.Burada konuşulacak bir şey yok.

Çaktılar ilacı,çaktılar iğneyi,gittiler olimpiyata.Doping kontrolcülerini sahalara sokmadılar,girenleri tv ekranlarında kovdular.Alın size atletizm.Eşref apak üç çekiç attı,ikisi fileye,biri de sol çaprazdan,bayrak hakemine.30 sene önce orada seyirciler olurdu.allh kurtarmış.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
@Derya Keçeci

Hocam bu Çinlilere ne dersin ? Bir anda evrim mi geçirdiler , genetikleri mi değişti . 1984 Los Angeles'ta 15 altın , 8 gümüş , 9 bronz ; 2008 Pekin'de 51 altın , 21 gümüş , 28 bronz . Genetik %5 , Çalışma %95 kanımca . Elbette genetik çok önemli ama ... ; Amalar her zaman var

Etiyopyalı Haile Gebrselassie'nin evini görseniz , sizde eminim diğer Etiyopyalılar gibi maratoncu veya uzun mesafeci olmaya heves ederdiniz.

http://im.media.ft.com/content/images/13f5697a-7e20-11e1-b20a-00144feab49a.img

http://www.nation.co.ke/image/view/-/507322/highRes/56926/-/maxw/600/-/2cqcnfz/-/haile.jpg
(link)

Bu arada genetik olarak yatkın olduğumuz güreşe de hüsranla başladık . 55 kiloda Kübalı aldı , çevirdi attı bizimkini , 74 kiloda ise Dünya şampiyonumuz İsveçliye yenildi . Desenize Olimpiyatlardan sonra bayağı kelleler uçacak :)

@Derya Keçeci

Moskova'da 1 seneye yakın kaldım . 1999-2000 yıllarında, en önemli tespitim Rusların halk olarak sporla alakalarının Türklerden fazla olmadığı . O soğukta yapılacak tek şey , buz hokeyi . Ama kapalı spor salonları çok . Hobiden ziyade sporcu olarak yapmak isteyenler için imkan var . Orada sporcu olmak prestijli birşey , devlet çok güçlü olduğu için sporcuların kazançları halkın %99'una göre yüksek . Ama New York'taki gibi parklarda binlerce insanın jogging yaptığını göremiyorsunuz .


@Derya Keçeci

Nefret ediyorum , futboldan . Olimpiyatları bile futbolla açtılar

@Derya Keçeci

Ben en çok Spor Bakanı Suat Kılıç'a kızıyorum . O kulakları rahatsız eden , yalnızca bir spikere yakışacak , bir politikacıya hiç yakışmayan diksiyonu ile Tv'ye çıkıp konuşması hala gözlerimin önünde " 180 sporcu , ilk defa bayanlarda , erkekleri geçti ; cart curt " . Yahu Olimpiyat zamana karşı bayanlar birincisinin çıkardığı ortalama hız , senin Ahmet Akdilek'ten fazla . Ona ne diyecen bakalım ?

Potanın perileri, filenin sultanları , Fenerbahçe , Şike , Aziz Yıldırım , Alex 'le adamlar Türkiye'yi döndürüyor valla . Bu arada TRT'de bir daha ne zaman Kano - Kayak yarışmaları seyrederiz acaba ? Ve binicilik ?
 

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
Derya bey, çok dertlenmişsiniz Cem Unden' in yorumuna!
@Derya Keçeci Yaşı uygun olarak ben hatırlıyorum beyaz sprintçi. Valeri Borzov. Ama o da inemedi 10 saniyenin altına. Ama zencileri geçti ya!:):)
Biraz espri olsun diye yazdım!

Cem Unden de şöyle yazmış."......Bizde de Ağrı , Erzurum gibi bölgelerde mukavemet kayağı , uzun mesafe atletizm , bisiklet gibi dallarda sporcu yetiştirilebilir......"
Benim lise yıllarımda uzun mesafecilerin çoğu İsmail Akçay gibi istisnaları dışında, Erzurum, .....Kars yöresinden çıkardı zaten. Şimdilerini pek bilmiyorum. Adını duyduklarım Habeşli filan.
 
  • Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci

ihtiyar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2005
Mesaj
1.590
Tepki
3.579
Şehir
Federal Almanya
İsim
Bülent B.
Bisiklet
Diğer
@Cem Unden
Bu konuyla alakalı söylenecek çok şey var. Herşeyden önce milyarın üstündeki insanların arasından çıkıyorlar. Seçmece yemiş gibi.
Şu anda açlıktan çıkıp, tahmin edemeyecekleri bir lükse kavuşma arzusuyla yanıp tutuşan bir hırsla çalışıyorlar. Ülkelerindeki antidoping uygulamalarına hiç güvenilmez, kontrol mekanizması devletin propaganda organlarının denetiminde.
Devletin desteğinin hem iktisadi hem de bilimsel sınırı yok.
Ülkeye her dalda bilgi gelsin diye çok büyük yatırımları var. Burada yaşayan tanıdığımız çinlilerin en büyük korkuları başarısız olmak........ ve bu spora da yansıyor........
Saymakla bitmez sebepleri....
 

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Sevgili Cem;ne oldu bu Çinlilere,derken,elbette Çin'in Bir milyarın üzerindeki nüfusuyla,onlarca yıllık katı rejim geçmişiyle,pek çok olimpik sporu zaten yüz yıldır yaptıklarını biliyorsun.Jimnastiği silip süpürüyorlar.Halter keza,son dönemde bırak diğerlerini geçen yıl bir de teniste şampiyon çıkarttılar.(Roland garros,ya da wimbledon du sanırım.

aslında çok basit ve gözle görülen bir konu bu.Sanırım biz de vakti zamanında spora gerekli ve yeterli yatırımı yapsaydık,bugün her şey daha farklı olurdu.Bu sebeple genetik faktörler % 5 olur,diyorsun;

Ben de aynı dertten muzdarip ve bize sporu yasaklayan,bizi bu hallere düşürenlere,iyi niyetlerimi (!) sunarken,diyorum ki; bazı alanlar vardır ki,oraya şeyinizi yırtsanız giremezsiniz.Bisikletten açılmıştı ya konu,bu derecelerin sportif gelişme çizgisi,her yıl 3-5 saniye arttırarak bile 40 yıl istiyor.

Aşılması gereken okyanuslar var.Okullarımızdaki örneği unutma.10-17 yaş aralığındaki çocuklarımız,popolarını kaldıramıyorlar.Bizzat derslere giriyorum.Gençler ellerinde sigara kafelerde,bir ellerinde cep telefonu,diğer ellerinde kola-Kahve vs.Spor kimin umrunda.Spor yapma isteği hiç mi içten gelmez?

Slovenyalı bir meslektaşım,hani, şu 23 nisan dolayısıyla hep karşılıklı gelinir gidilir ya...Okulun basketbol voleybol takımı olmadığını öğrendiğinde şaşırmıştı.Espriyle karışık bir utançla "Abi bu yıl çocuk çıkmadı" diyebildik."Bu yıl karpuz hasadı az oldu" der gibi.Bir de orada-ki bizzat görmüşlüğümüz vardır.Okullarında 16 takım lig ya da eleme usulü karşılaşıyor,bu karşılaşmalarda sivrilen oyuncular neredeyse NBA daki gibi draft edilip okul takımına seçiliyor.Ço afedersiniz "Oğha!"

13-15 yaşlarında 17 çocuk getirmişer.Benim boyum 1.84 ve sadece 3-4 tane 12-13 yaşlarındaki kızdan uzundum.Sormama gerk yoktu zira biliyordum ki onları özel olarak seçmemişlerdi.

Yani, geenetik yatkınlıkla ilgili olarak Atletizm, güreş, halter basketbol vb gibi özel "size" gerektiren alanlarda,genetik faktörlerin çok çok etkili olduğunda hala iddialıyım:)

Sanırım bir asgari müşterek buluruz Cem.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Genetik muhakkak önemli de, madalyasız dönülen halterde, dünya rekortmeni çıkaran da bu millet değilmiydi? Başarısızlığın %90 ı sistemdeki bozukluk bence. Sporcudan önce, altyapısıyla, yönetimiyle teknik kadroyla, planlamayla sporcuyu yetiştirecek sistemin kurulması lazım.
2-3 milyonluk ülkelerden sürüyle bisikletçi çıkarken, 80 milyonluk ülkeden bisikletçi çıkmamasının başka izahı olamaz.
Kaldı ki siyah ırkı saymazsak ben diğer beyaz ırklara göre genetik avantajımızın olduğunu düşünüyorum. Türkiyedeki gibi farklı kökenlerden gelen insanların toplandığı ülke sayısı çok azdır. Avrupada batıya doğru gittikçe saflaşan, genetik çeşitliliği azalan ülkelerden çok farklı branşlarda başarı elde edilebiliyorsa bizde o başarının çok daha fazlasının elde edilebilmesi lazım.
 

Cem Unden

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Şubat 2010
Mesaj
3.436
Tepki
5.370
Şehir
İzmir
http://www.dehai.org/archives/dehai_news_archive/jun-dec11/att-0233/01-Eritrean_National_Cycling_Team.jpg

Etiyopyalılar ve Eritreliler , bisiklette de gümbür gümbür geliyor . Yine de genetik %5 diyorum , %95'ten sonra gelen %5 . Çalışmadan olmaz bu işler :) Köpek gibi çalışmak lazım

(link)

http://3.bp.blogspot.com/-R4fjvW-E9rA/TrZWo_dbx9I/AAAAAAAAByo/5gKjxCF_XzM/s320/Eritrean+Cyclist+10.jpg

@ihtiyar

Çinliler bir milyarın içinde yetenekleri buluyorlar ama biz 70 milyonda bir ihtimali bile ıskalıyoruz . Sporda yetenek seçimi , başlı başına bir uzmanlık alanıdır . Hatırlarmak isterim .

İşin özü şu biz milletçe tembeliz . Yıllar önce bir Belçikalıyla muhabbet ederken bisiklet konusu açılmıştı . "Siz" dedi " Kusura bakmayın , tembelsiniz . Sanıyor musun ki bizde herkesin altında karbon bisiklet var . İkliminiz , bisiklete çok uygun . Biz karda , kışta , yağmurda bisiklete biniyoruz " :)
 

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ekrem Özdamar 2.20 atladığında yıl 1978 di.O yıl doğanlar bugün 34 yaşında.Yayüksek atlamada şimdiki rekor ne? o 2.26.Yani 6 cm,34 yılda 6 santim gelişen rekorun,2.45 lik Sotomayor'un derecesine ulaşması için bize 110 yıl lazım:)

Ha bir de hala kırılamayan rekorlar var.Mehmet terzi Zeki Öztürk ve Sermet Timurlenk'ten kalma rekorlar var.Herhalde Avrupalı kızlar çoktan kırmıştır.

Aynı anda yazmışız,dolayısıyla alıntı yapmadan yazdım;ekleyeyim.Ben halter güreş vb alanlara yatkın olduğumuzu yazdım.Bu alnlarda 50 yıl önceki başarıları bir yana koyarsak,bugünkü hüsranımızın sebebi elbette tembellik.Farklı bir şey söylemiyoruz ki,

Anlaşamayacağımız açık;şart da değil.Dostluklar baki:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Okan Örs