Nasıl yapılır: Doğru seleyi seçmek...

Edip D.

HTFU!
Kayıt
12 Haziran 2011
Mesaj
3.625
Tepki
5.376
Şehir
Sarıyer, İstanbul
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Diğer
Bisiklet konusunda belki de en çok sorun çıkaran şey seledir. Vücudunuza ve sürüş tarzınıza uygun seleyi seçmek hem rahatlığınızı hem de performansınızı arttıracaktır.
makale.jpg

Bisiklet bir keyif işi olduğu için, sele üzerinde rahatsız bir şekilde pedallama deneyimini kimse istemez. Eğer bisiklet üzerindeyken, "bu taraf ağrıdı, biraz da sol tarafın üzerine oturayım", "yok yine olmadı, azıcık ayağa kalkayım" diyorsanız ve yine de ağrınız oluyorsa büyük ihtimalle seleniz vücudunuza veya sürüş tarzınıza uygun değildir. Maalesef doğru seleyi bulmak çok kolay değil (ben hala arıyorum). Olması gereken seleleri deneyip alabilmeniz fakat böyle bir altyapı maalesef Türkiye'de yok :).

Sürüş tarzınızı belirleyin!

Dik sürüş
002.jpg
003.jpg 004.jpg
Duruşunuzun dik olduğu, yavaş pedal çevirdiğiniz, bütün vücut ağırlığının selede olduğu bisikletlerden kullanıyorsanız, "Cruiser" denilen seleler sizin için uygun olabilir. Bu seleler; oldukça geniş, oldukça dolgulu, yaylı veya jelli selelerdir. Bütün vücut ağırlığı selede olduğundan geniş olması oldukça geniş bir destek sağlayacaktır. Yavaş tempoda pedal çevirdiğiniz ve pedalların vücudunuzdan ileride olması nedeniyle selenin geniş olması sizi rahatsız etmeyecektir.

Normal sürüş
005.jpg

006.jpg 007.jpg
Hafiften öne eğildiğiniz, pedal çevirme hızınızın ne çok yavaş ne de çok hızlı olduğu, vücut ağırlığınızın bir kısmının gidonda ve pedallarda olduğu bir bisiklet kullanıyorsanız, "Sport" denilen seleler sizin için daha uygundur. Bu seleler, genişçe, dolgulu, daha dar bir buruna sahip ve arkasının sizin oturma kemiklerinizin ölçüsüyle uyuşması gereken selelerdir. Seledeki dolgu dik pozisyondayken sizi rahat ettirecektir. Sele burnunun dar olması ise pedal çevirme hızınız arttığında rahatsızlık vermeyecektir.

Öne eğilerek sürüş
0008.jpg
010.jpg 011.jpg
Çılgıncasına öne eğildiğiniz, deli gibi pedal çevirdiğiniz, ağırlığınızın daha çok gidon ve pedallarda olduğu bir bisiklet kullanıyorsanız, "Yarış" seleleri tercihiniz olabilir. Bu seleler; dar, daha düz, asgari dolgulu ve arka tarafının oturma kemiklerinizle uyuşması gereken selelerdir. Selenin dar olması hızlı pedal çevirirken rahatsızlık vermez. Ayrıca düz sele üzerinde daha çok oturma pozisyonunuz olacağından daha çok rahat etmenizi sağlayabilir. Sele üzerinde, diğer türlere göre, minimum ağırlık olduğu için dolgu asgari seviyede tutulur.

Genişliği hesaplayın!
Kullanacağınız selenin oturma kemiklerinizi destekliyor olması lazım. Eğer sele bu kadar geniş olmazsa desteği bu iki kemik arasındaki yumuşak doku sağlayacak ve bu da oldukça rahatsız olacaktır. Bunun nedeni, yumuşak dokunun altından bir çok sinir ve damar geçişinin bulunmasıdır. Oturma kemikleri ise daha çok yağ ve kaslar ile çevrilidir.

012.jpg
Soldaki yanlış, sağdaki ise doğru bir tercihtir.

Genelde kabul edilen ölçü, oturma kemikleriniz + 1 cm sağdan + 1 cm soldan'dır.
013.jpg

Bu hesabı yapmak da aslında oldukça kolaydır.

Peki ortası delik (cut-out) seleler?
Bazı selelerin ortası deliktir. Bunun amacı yumuşak dokuya olan baskıyı azaltmaktır. Kulağa ne kadar hoş gelse de maalesef bu herkes için uygun olmayabilir. Bunun içinde küçük bir test yapabilirsiniz;
- Oturmak için esnemeyecek bir zemin bulun.
- Dirseklerinizi dizinize koyarak oturun (sırtınızı bükmeden).
- Bu şekilde birkaç dakika oturun.
- Eğer bu şekilde oturmak oturma kemikleriniz arasındaki yumuşak dokuyu rahatsız ediyorsa ortası delik bir sele işinize yarayabilir. Aksi takdirde seledeki delik bölge farklı yerlere baskı yaparak yine rahatsızlık duymanıza neden olabilir.

Sele seçmek için bu yöntemleri takip edebilirsiniz. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor, bunlar ne kadar yol gösterici olsa da kesin kurallar değil. Aldığınız sele size cuk oturacak diye bir şey yok, doğru seleyi bulana kadar belki de onlarca sele denemeniz gerekebilir. Şunu da yapmamak lazım, aldığınız seleyi 3 gün kullanıp "bu rahatsız, başka sele almalıyım" demeyin. Seleye bir alışma süreci tanıyın. Birkaç haftalık kullanım sonrası hala inanılmaz acılar çekiyorsanız selenizi değiştirin. Ayrıca rahatlamanızı sağlayacak başka bir şey de uygun kıyafetleri seçmek olacaktır.

(link)
 
Scudo

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Oldukça yararlı bir yazı olmuş.
Şöyle bir ekleme yapabilirim;
Her selenin genişliği birbiri ile aynı değil. Daha doğrusu, her 130mm sele birbiri ile aynı değil.
Mesela benim oturma kemiklerim arası mesafe 105mm. 130-135mm sele kağıt üzerinde bana tam uyumlu. Fakat kullandığım Romin Evo sele oldukça yuvarlak bir yapıya sahip, bu nedenle 143mm modelini almak zorunda kaldım. Daha düz bir selede ise, mesela Specialized Toupe, 143mm bana geniş geliyor.
Bazı firmalar bunu özellikle belirtiyor, bazılarında ise kullanıcı yorumlarını okumanız ya da denemeniz gerekiyor.

Türkiye'deki en büyük eksiklik ise, test selesi bulunamayışı. Polonya'da ben Specialized'ın bütün selelerinin, 2şer boyunu 1er hafta boyunca denedim. En son bu modele karar verdim.
Fakat Türkiye'de bu mümkün değil. Buna en yakın hizmeti yine Specialized veriyor, onlar da sadece oturma kemiklerinizi ölçüp, sürüş pozisyonuna göre sele tavsiye edebiliyorlar. Test selesi yok...
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Konu için teşekkürler. Ne zaman bir sele seçimi konusu açılsa hep aynı şeyleri okumaktan ve yazmaktan gına gelmişti.
Hele hele işin sonu Brooks'a varmıyor mu...
Doğru sele seçiminin anahtarı yukarıdaki videoda görüldüğü gibi oturga kemikleri arasını ölçmekten geçiyor. Kalın bir karton, bir de tebeşir. Bu kadar basit.

Bende Fizik selelerinin seçim videosunu paylaşayım. Sit bones ölçümünden sonra, selelerin ön ve arka yapıları vücudumuzun esnekliğine göre de farklı hazırlanabiliyor.

Ayrıca benimde kullanmış olduğum ve memnun kaldığım Ergon selelerinin seçim formuda şurada:
(link)
 

Edip D.

HTFU!
Kayıt
12 Haziran 2011
Mesaj
3.625
Tepki
5.376
Şehir
Sarıyer, İstanbul
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Diğer
Aslında test selesi konusu kişisel olarak da çözülebilir. Şöyle ki;

Benim kullandığım bir Specialized Toupe sele vardı. Önceki seleme göre daha rahat olsa da son zamanlarda daha çok acı vermeye başladı.
Selle Italia'nın Super Flow'ları var, hep onları denemek istemiştim, forumda Onur (Kuzik)'un sattığını gördüm. Kendisiyle konuşup anlaştık. O bana selesini yolladı, ben ona selemi yolladım. Şu anda ikimiz de seleleri deniyoruz. Ben bu seleden de çok memnun kalmadım. Satın almış olsaydım haybeye para vermiş olacaktım. Aynı şekilde Onur da memnun kalmamış Toupe'den. Hala deniyoruz tabi ki ama bakalım sonuç ne olacak.
Demek istediğim ikimiz de herhangi bir harcama yapmadan (kargo paraları hariç :)) sele denemiş olduk. Hatta gaza gelip "Lan böyle bir topluluk da oluşturulabilir lan! Herkes dener bir sürü sele. Evet lan!" diye gaza gelmiş olsam da Onur'un telkinleri doğrultusunda bu işin güven ilişkisine dayalı olduğunu, herkesin de birbirine bu kadar güvenebileceği bir ortam yaratmanın çok kolay olmayacağı kanısına vardım :).
 

Hamit E.

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Eylül 2013
Mesaj
902
Tepki
356
Şehir
İzmir
Bisiklet
Mosso
ergonlar resim olarak çok kalite duruyorlar.
doldu olarak sanki üzerlerinde hiçbirşey yok gibi duruyor ancak rahatmış hissiyatı var. resimlerden hissetiğim bu
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.463
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Spesifik olarak bu konuda yazılan şeylerin boş olduğunu düşünüyorum. Çeşitli seleleri çeşitli kereler çeşitli öneriler altında denemiş biri olarak fikrimi beyan etmem gerekirse: İş tamamıyla .ötünüzün keyfine kalmış.
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@Hamit E.
Evet Ergonlarda hakikaten pek malzeme yok. Pro yazanlarda elastik tabaka biraz daha dolgulu o kadar.
Ergon'un konforu, üç bedene göre yapılmasının yanında oturma kemiklerine göre yüzey şeklinin verilmiş olmasından kaynaklanıyor. Hani tabiri caizse ''cuk diye'' oturuyor.
http://i.imgur.com/SwV5Fmp.gif
Bir de bu selenin sağ-sol kanatları pedal basışa göre hafif esneme yaparak vücuda yardımcı oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hamit E.

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
oo bu süpermiş tam da fizik snake modellerini düşünürken jet gibi imdadıma yetişti :D

@ebubekir sözbir
 

Ozan k.

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
2.027
Tepki
2.738
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
Uygun selenin yanında oturmayı bilmek de önemli. Çoğu kişi pedala veya gidona ağırlığı yaymayı bilmiyor. Bileklerim ağrıyor dizim ağrıyor kıçım ağrıyor deyip duruyorlar.

Elbet bu yazılar çok yararlı ancak yol bisikletine şehir bisikleti gibi oturmaya kalkan , mtb 'sinin selesine koltuğa kurulmuş gibi oturan bir sürü insanı sahilde görüyorum. Sırtlarını da dimdik yapmıyorlar mı ilk çukurda sele saplansın diye mi yapıyorlar diye şüpheleniyorum.
Halbuki berbat olmasa da vasat dahon selemle 50 km büyük problem olmuyor, pedli tayt da kullanmıyorum. Biraz pedal biraz gidona dağıtırsak(bilekleri bükmeden) çok büyük fark yaratıyor.
 

celikkadro

Daimi Üye
Kayıt
4 Haziran 2016
Mesaj
315
Tepki
350
Yaş
47
Şehir
Ankara
İsim
Tayfun
Merhaba arkadaslar,

Kisiye uygun sele nasil secilir, nasil anlasilir? Piyasada bir suru sele var. Ucuzu pahalisi, markalisi markasizi,.....
Hangi selenin beni rahat ettirecegini denemeden nasil anlayabilirim. Denemek deyince basitce ustune oturmak degil, en az bir saat pedal cevirmek gerek.

Bir yerde kalca kemiklerinin arasindaki acikliga gore sele secimi yapildigini okumustum diye hatirliyorum. Bilgisi olan var mi?
 

oys14

Üye
Kayıt
28 Mayıs 2017
Mesaj
55
Tepki
52
Yaş
30
Şehir
Ankara
Bisiklet
Carraro
@Ozan k. Bisiklete nasıl oturulur bende bunu araştırıyorum ama bulamadım. Hep yol bisikletleri için var benimkişehir bisikleti nasıl oturulur bu merete
 

Cyanide

Daimi Üye
Kayıt
24 Ekim 2017
Mesaj
305
Tepki
404
Şehir
Ankara
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhabalar,
Eski tarihli bir konu ancak yazmamın bir sakıncası olmadığını düşünerek ve soracağım soru için yöneticilerin konuyu kabul etmeyeceğini :rolleyes: düşünerek yazma gereği duydum.

Selle Royal Scientia R2 Relaxed Sele ürününü kullanan var mı? Yukarıda yorumlanan bir çok özelliği içerisinde barındırıyor. Fiyat aralığı da oldukça normal Brooks ve fizik gibi parçalara karşı. Kullanan arkadaşlarımızın yorumlarını beklerim.

(link)